Directiva Europea sobre les “Cookies”.

2009/136/CE Consell del Parlament Europeu.

La llei de les “Cookies”  va entrar en vigor el passat mes d’Abril de 2012. No obstant  s'han donat als llocs web un any a partir d'aquesta data per aplicar-la.
Totes les pàgines web que utilitzen, pel seu funcionament, els recursos anomenats “Cookies”, han de notificar als usuaris que es crearan aquestes al seu Navegador i registraran dades d’us personal o tècnic.
A continuació es detallen breument algunes de les preguntes més freqüents que es fan sobre la Directiva Europea i que poden aclarir alguns dubtes.

Que es la Directiva Europea de “Cookies” i HTML5

Existeixen recursos i mecanismes al codi HTML5 (codi amb el que es programen les aplicacions i pàgines web) que no tenen necessàriament control sobre la privacitat de les dades personals emmagatzemades en un Navegador web i per això estan subjectes al requisit d‘un consentiment explícit d’ús.
Un navegador que suporti aplicacions sense connexió descarregarà totes aquests dades i recursos  perquè l'aplicació funcioni fins i tot si no hi ha connexió a Internet. Tingueu en compte que si el navegador no suporta aplicacions fora de línia perquè segueixin funcionant, només cal que es connecti una altra vegada.
Aquests mecanismes fan que sigui possible l'emmagatzematge d'informació  de caràcter personal a l'equip de l'usuari final. Aquest emmagatzematge no és estrictament necessari, per tal de prestar el servei.
Encara que la informació no sigui accedida cada vegada pel proveïdor de la pàgina web, l'emmagatzematge de la informació és suficient pel requeriment d‘un consentiment.

Qui controla el compliment de la directiva?

A Espanya l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AGPD). Altres països de la UE tindran la seva pròpia agencia de control.

En quin tipus de negoci no hauran de mostrar el consentiment per l’ús de cookies ?

Qualsevol empresa que tingui una pàgina web que està dirigida exclusivament a un públic que està fora de la Unió Europea.

Què passa amb els estats de la Unió Europea?

Cada estat dins de la UE ha d'adequar la seva legislació d'acord amb la Directiva de la UE , però la forma en que trien fer això és la seva responsabilitat . Quan el termini per fer-ho va quedar aprovada  al maig de 2011, només  4 dels 27 estats havien aprovat les seves lleis en realitat.

Podem allotjar la nostra pàgina web fora de la UE?

Si la teva web està allotjada fora del territori de la UE ni hi ha cap diferència . Les agències de control persegueixen els propietaris de llocs web , de manera que la ubicació correspon a la persona jurídica que sigui el propietari del domini.

Enllaços d’interès relacionats:

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/article-29/documentation/opinion-recommendation/files/2012/wp194_es.pdf
http://www.agpd.es/portalwebAGPD/canaldocumentacion/publicaciones/common/Guias/Guia_Cookies.pdf
http://www.adigital.org/sites/default/files/studies/5pasoscookies.pdf

• cookie, galetes, cookies